Reklam

DENEY KURBANI KARDEŞLER

Aşağıdaki fotoğrafların, üç kardeşin mutlu bir anında çekilmiş sıradan bir kare olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Evet, mutlu bir an; ancak durum, kesinlikle sıradan değil.

DENEY KURBANI KARDEŞLER

Aşağıdaki fotoğrafların, üç kardeşin mutlu bir anında çekilmiş sıradan bir kare olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Evet, mutlu bir an; ancak durum, kesinlikle sıradan değil.

DENEY KURBANI KARDEŞLER
30 Mart 2021 - 19:22

 
Aşağıdaki fotoğrafların, üç kardeşin mutlu bir anında çekilmiş sıradan bir kare olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Evet, mutlu bir an; ancak durum, kesinlikle sıradan değil. 
 
Bu yazıda Eddy, David ve Robert adlı üç kardeşin hikayesini anlatacağız. 
Eddy Galland, David Kellman ve Robert Shafran
Bu üçüzlerin hikayesini diğer üçüzlerden farklı kılan durum doğumlarından itibaren başlıyor. 
 
12 Temmuz 1961'de, bekar genç bir anne dördüzlerini dünyaya getirdi. Dördüncü bebek doğum sırasında hayatını kaybetti. Sağlıklı doğan üçüzlerse gerekli işlemlerin hemen ardından New York'taki Louise Wise Evlatlık Edinme Merkezi (Louise Wise Adoption Agency) tarafından farklı ailelere evlatlık verildi. Bu işlemler, Dr. Peter Neubauer adlı bir psikiyatristin kontrolü altında gerçekleşti. 
 
Üçüzlerin evlatlık verildiği aileler rastgele seçilmiş aileler değildi. Evlatlık Edinme Merkezi aracılığıyla seçilen üç ailenin de çocuk yetiştirme şekilleri ve sosyoekonomik durumları birbirinden oldukça farklıydı. Hepsi daha önce aynı merkezden evlat edindiğinden, merkez aileler hakkında tüm bilgilere sahipti.
 
Üç ailenin de birbirinden ayrılmış üçüz kardeşleri evlatlık edindiklerinden haberi yoktu. Zaten şüphelenmeden merkezle sözleşmeler imzalamışlardı. Ancak her yıl çocukların gelişimini, zekasını, davranışlarını gözlemlemek için evlere gelen "araştırmacılar" ailelerde şüphe uyandırmaya başlamıştı. Merkezle iletişime geçtiklerinde ise bu gözlemler için "evlatlık verilen çocukların gelişimini ölçmeye yönelik sıradan bir çalışma" cevabını alan ebeveynler, olayın peşini bıraktı. 
 
Üç kardeşin de birbirlerinin varlığından haberi yoktu, ta ki 19 yaşına gelene kadar. 
 
1980 yılında New York SUNY Sullivan Meslek Yüksek Okulu'na kaydolan Robert'ı arkadaşları Eddy adındaki başka bir kişiyle karıştırıyorlardı. Tanımadığı insanlar sırtını sıvazlıyor, gülümseyerek geçiyor, onu tanıyormuş gibi davranıyordu. Onun Robert olduğunu bilen bazı arkadaşları ona Eddy ismini takmıştı. 
 
Sonra, ortak arkadaşları aracılığıyla tanışan Eddy ve Robert ikisinin de aynı tarihte doğduklarını ve Louise Wise Evlatlık Edinme Merkezi tarafından evlatlık verildiklerini öğrendiler. Sadece fiziksel olarak değil, neredeyse her açıdan birbirlerine benziyorlardı. İkisi de aynı filmlerden hoşlanıyor, güreş sporuyla uğraşıyordu. Ancak birbirlerini buldukları için halihazırda şaşkın olan iki çocuğu başka bir sürpriz daha bekliyordu: 
 
Yerel bir gazete "birbirinden ayrılan ikizler" hakkında bir haber yayımladı. Makaleyi okuyup fotoğrafları gören David adında bir çocuk da tıpkı Robert ve Eddy'ye benziyordu. Doğum tarihlerinin ve onları evlatlık veren merkezin aynı olduğunu öğrenen David, Eddy ve Robert'ın üçüzü olduğunu anladı. 
 
Üç Tanıdık Yabancı!
Bundan sonraki süreç üç kardeşin aralıksız beraber vakit geçirmesi ve birbirlerini tanımasıyla geçti. Hatta birlikte adını "Üçüzler" koydukları bir restoran bile açtılar. Tabii ki onları ayıranın kim olduğunu ve ne sebeple ayırdığını da araştırmaya başladılar.
 
Araştırmaları sonucu ortaya çıkan durum şok ediciydi: New Yorklu Peter Neubauer isimli bir psikiyatrist, üçüzlerin birbirinden ayrı ve farklı koşullarda büyüyünce ne tür davranışlar ve özellikler sergilediğini anlayabilmek için bu üçlü üzerinde bir deney yapmıştı. Hatta bu psikiyatristin tek kurbanları üçüzler değildi. Neubauer birçok ikizi ve üçüzü bu deney uğruna birbirinden ayırmıştı. 
Son fotoğrafta yer alan Allison Kanter ve Michele Mordkoff da bu deneyin kurbanlarından. Onlar da DNA testi sonucu birbirini bulan kardeşlerden sadece ikisi.
 
Bu deneyin bilimsel değeri hakkında çok fazla soru işareti vardı çünkü merkezden ve şu an hayatta olmayan Neubauer'in "tüm verileri 2065 yılına kadar mühürlemesinden dolayı çalışmanın tamamı hiç yayımlanmadı. Şu an Yale Üniversitesi'nde saklanan verilerin 11 bin sayfanın üzerinde olduğu biliniyor. Sadece uzun uğraşlar sonucu David ve Robert kendileriyle ilgili bölümlerin bir kısmına ulaşabildiler ki o da diğer "katılımcı"ların kimliklerini korumak amacıyla neredeyse tamamen sansürlüydü. 
 
Üçüzler birbirlerini tanıyadursun, zaman geçtikçe aslında o kadar da iyi anlaşamadıklarını fark ettiler ve üçünde de psikolojik sorunlar baş göstermeye başladı. Robert, avukat olma isteğiyle restoranın ortaklığından ayrıldı. Eddy, yaşadıklarının üstesinden gelemedi ve 33 yaşında, 1995'te intihar etti.
2018 yılında üçüzlerin bu hikayesi biyografi/belgesel olarak çekildi. Ne yazık ki veriler yetersiz olduğu için, bu spesifik deneyin sonuçları ve bulguları hakkında çok fazla bilgi veremiyoruz.
 
Robert şimdilerde Brooklyn'de eşi ve iki çocuğuyla yaşıyor. Avukat. David ise New Jersey'de eşi ve iki çocuğuyla birlikte. Kendisi bir sigorta şirketinde çalışıyor. 

Bu haber 1158 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum