Reklam

ENONOMİDE NELER OLUYOR ?

Sn. Şinasi kara Bey'in "ENONOMİDE NELER OLUYOR ?" başlıklı makalesini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

ENONOMİDE NELER OLUYOR ?

Sn. Şinasi kara Bey'in "ENONOMİDE NELER OLUYOR ?" başlıklı makalesini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

ENONOMİDE NELER OLUYOR ?
09 Mart 2024 - 16:43



Uluslararsı kredi derecelendirme kuruluşu FİTCH, Türkiye’nin kredi notunu B+  seviyesine yükseltti.  Olumlu bir gelişmedir.  

Beni  en çok etkileyen konu,  batık  Yunanistanın kredi notunu, Türkiyeden daha yüksek gösteriyor olmalarıdır. Zira, Yunansitan Maastricht kriterini hiç bir zaman tutturamadı. Türkiye ise, Maastricht kriterini sürekli tutturan bir ülkedir.

Kredi notumuzun artacağı, daha önceden belli olmuştu. Katıldığım konferanslarda, Batılı bankacılar, Türkiye hakkında olumlu sözler söylüyorlardı. 

“Genç nüfusunuz var, yazılımda başarılısınız, kapasite kullanım oranınız yüksek, ihracat kaliteniz yükseliyor” diyorlardı. 

Olumlu söylemler yanında, sıkıntı yaratan sözler de vardı. Batılı finans çevreleri “ nass söyleminden ve negatif faiz uygulamasından” rahatsız idiler. 

“Nass sizi etkilemiyordu. Konsorsiyum kredileri ve EURO-BONDLAR yoluyla, sizler faiz tahsilatına devam ediyordunuz” diye gerçeği hatırlattım. 

Daha ilginç bir cevap gelmişti. GÜVEN.

Biraz açarmısınız diye sorunca “yeni merkez bankası başkanı Sn Fatih KARAHANA  güvenildiği” ortaya çıktı.

Derecelendirme kurumu olarak FİTCH  Batıdaki finans kurumlarının sözcüsüdür.  Nitekim, Batıdaki  finans çevreleri kararını vermiş. Fitch  not yükseltti. 

Davulun sesi, uzaktan hoş geliyor.

Şinasi Kara

Bu haber 204 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum