Reklam

FINDIK BAHÇELERİNDE KİREÇLEME ZAMANI

FINDIK BAHÇELERİNDE ŞİMDİ KİREÇLEME ZAMANI

FINDIK BAHÇELERİNDE KİREÇLEME ZAMANI

FINDIK BAHÇELERİNDE ŞİMDİ KİREÇLEME ZAMANI

FINDIK BAHÇELERİNDE KİREÇLEME ZAMANI
04 Kasım 2021 - 18:53



Fındık bitkisi normal gelişmesini Ph'sı 5,5-6,5 arasında olan topraklarda sağlayabilmekte ve bol ürün verebilmektedir. Ancak fındık tarımı yapılan Karadeniz bölgesi toprakları genellikle asit karakterdedir. Toprakta kireç noksanlığının fındıkta meydana getireceği zararlar diğer besin maddelerinin alınamaması, yaprakların vaktinden önce sararmaları, tepe sürgünlerinde kurumalar, zayıf kök teşekkülü ve azot, fosfor, potasyum noksanlığında görülen arazların meydana gelmesi şeklindedir.

Asit toprakların kireçlenmesi ile toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri düzeltilir. Toprağın havalanması, ısınması ve su tutma özellikleri de düzeltilmiş olur. Toprakta mikroorganizma faaliyetleri artar, bazı besin maddelerinin ayrışması ve bazılarının da toprakta tutularak yıkanıp gitmesine engel olur. Özellikle asit karakterli olan toprak bünyesini de fındığın gelişmesi için istediği normal Ph derecesine yükseltir.

 Fındık için genelde Kasım-Aralık ayları kireçleme için uygundur ‼️

Yapılacak toprak analizi sonucuna göre; ihtiyaç duyulan kireç 4-5 yılda bir Kasım-Aralık ayları arasında, ocak uç dalları izdüşümündeki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilip 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır.

 Kireç Uygulaması yapıldığı yıl FOSFORLU GÜBRE Verilmemeli yada en az bir ay sonra verilmelidir‼️(Not: Eğer uzun yıllardır Kireç ve kışlık gübre (Fosforlu) verilmemişse öncelikle ph değerini istenen seviyeye getirmeden fındık, gübreden faydalanamayacağı için ilk önce kireç uygulaması yapılmalıdır)

SALIPAZARI ZİRAAT ODASI
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK BİRİMİ

Bu haber 923 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum