Reklam

Hatanın telafisi yok..Bu yanlışları yapmayın..

İLAÇLAMA HAKKINDA BİRKAÇ DİPNOTU - İlaçlama tarımsal üretimde oldukça önemli bir konu olup ürün verimliliği ve kalitesinden toprak sağlığına kadar geniş bir alanı etkilemekte. Edirne Ziraat Mühendisleri Odası da fotoğrafla ilaçlamayla..

Hatanın telafisi yok..Bu yanlışları yapmayın..

İLAÇLAMA HAKKINDA BİRKAÇ DİPNOTU - İlaçlama tarımsal üretimde oldukça önemli bir konu olup ürün verimliliği ve kalitesinden toprak sağlığına kadar geniş bir alanı etkilemekte. Edirne Ziraat Mühendisleri Odası da fotoğrafla ilaçlamayla..

Hatanın telafisi yok..Bu yanlışları yapmayın..
22 Nisan 2021 - 00:35

İLAÇLAMA HAKKINDA BİRKAÇ DİPNOTU İlaçlama tarımsal üretimde oldukça önemli bir konu olup ürün verimliliği ve kalitesinden toprak sağlığına kadar geniş bir alanı etkilemekte. Edirne Ziraat Mühendisleri Odası da fotoğrafla ilaçlamayla..

 

 

Hatanın telafisi yok..Bu yanlışları yapmayın..

İLAÇLAMA HAKKINDA BİRKAÇ DİPNOTU

İlaçlama tarımsal üretimde oldukça önemli bir konu olup ürün verimliliği ve kalitesinden toprak sağlığına kadar geniş bir alanı etkilemekte.

Edirne Ziraat Mühendisleri Odası da fotoğrafla ilaçlamayla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

İşte o açıklama

Değerli üreticilerimiz bugün sizlerle saha çalışmalarımız sırasında dikkatimizi çeken ve biraz uzakta olsa fotoğrafını çektiğimiz bir hata hakında birkaç noktaya değinmek istiyoruz.

Burada yapılan ilk hata sınır ilaçlamalarında kullandığımız memelerin sınır dışında diğer izlerdede düz ara açılarak ilaçlamanın yapılmasıdır. Bu memelerin kullanım amacı sınır boyunda ki yabancı otların düzgün ilaçlamasını sağlamaktır. Bu memelerin düz ara açık bir şekilde kullanılması doğru ilaç dozunun düşmesini engelleyecektir. Diğer sıkıntılı durum ise izli tarımın yapıldığı bu tarlada izler arası 12 metre ve ilaçlama makinesinin kol genişliği de 12 metredir. Biz sınır memelerini açarak ilaç attığımız zaman İş genişliğimiz ortalama 13 metre olacak dönüşte yine iş genişliği 13 metre olacağı için 1 metre genişlikte ilaç çift kat dozda düşecektir. Çift dozun geldiği yerlerde ilaç bitkilerimizde sararma, duraksama yapabileceği gibi bitki ölümlerine dahi sebep olabilir ya da çift kat dozun geldiği yerlerde ertesi yıl ekilen üründe çıkışta problem yada bitkide gelişim geriliği görülebilir.

Fotoğrafda gözümüze çarpan ve sıklıkla yaptığımız diğer ikinci hata ise memelerin eşit ve homojen ilaç püskürtmeyerek tıkalı olarak ilaçlamanın yapılmasıdır. Sizlerinde gördüğü gibi sol tarafta ve pompa altında ki bazı memelerin tıkalı olduğu ve diğerleri gibi eşit ilaç atmadığıdır. Sizlerden ricamız ilaçlama yaparken memelerin hepsinin temiz ve eşit ilaç attığından emin olunuz. Tıkalı gördüğünüz memelerin temizliğini ihmal etmeyerek anında temizleyerek ilaçlamaya devam ediniz. Belli aralıklarda 15 dakikasını ayırarak tüm memelerinizi söküp temizleyerek işe öyle devam ediniz. Saha çalışmalarımız sırasında karşılaştığımız problemlerden biride örneğin bir noktada papatyanın öldüğünü yarım metre yanında aynı papatyanın canlı kaldığını ölmediğini ya da sarı pasın 50 cm genişlikte boydan boya tarlada kendini gösterdiğini sıklıkla görebiliyoruz. Bunların hepsinin sebebi tıkalı memeyle ilaçlamanın yapılması ve dozun eşit düşmemesidir.

Belirtmek istediğimiz diğer noktalar ise bu fotoğrafta belli olmasa da ilaç atım yüksekliğidir. Çok alçaktan atılan ilaç bizim kültür bitkimizde sararma, yaprak uçlarında yanma yapabilirken yüksekten yapılan ilaçlamada ise ilaç hedefe ulaşamayarak ilaçta başarımızı azaltabilir. Son değinmek isteğimiz nokta ise ilaç pompamız ile işiniz bittiği gibi temiz su koyarak pompanızı yıkayarak boşa püskürtünüz ve temiz şekilde kenara bırakınız. Ciddi rakamlar ödeyerek aldığımız pompanın ilaçlı kalması makinenin ömrünü kısaltarak size kısa vadede problemler açacaktır.

ÜRÜNÜNÜZ BOL, KAZANCINIZ BEREKETLİ OLSUN…

Bu haber 381 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum