Reklam

İhtiyacınız Dışında Gram Fındık Satmayın

Fındığa Değerinin Yarısı Verildi İhtiyacınız Dışında Gram Fındık Satmayın

İhtiyacınız Dışında Gram Fındık Satmayın

Fındığa Değerinin Yarısı Verildi İhtiyacınız Dışında Gram Fındık Satmayın

İhtiyacınız Dışında Gram Fındık Satmayın
24 Ağustos 2023 - 19:32



Ordu’nun Alınordu ilçesinde fındık alım satımı yapan Yılmaz Bindaş, yaptığı açıklamayla yeni sezonu değerlendirdi. Fındık fiyatının düşük olduğunu söyleyen Bindaş, üreticilere uyarılarda bulundu.

Üreticilerin hoşnut olmadığını söyleyen Bindaş, “Fındık hasat sezonu, rekolte tartışmaları, artan yakıt fiyatlar nedeniyle nakliye ve servis ücretlerinin tavan yapması, işçilik maliyetlerinin geçmiş döneme göre iki katına çıkması nedeniyle hiçbir üreticinin hoşnut olmadığı bir dönemden geçmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisinin destekleme alımı için açıklanan fiyatların geçtiğimiz dönem yakıt fiyatları işçilik fiyatları gibi üretime doğrudan etkisi bulunan argümanlara göre düşük olması üreticiyi çıkmaza sokuyor. Bahçede ürününü hasat eden, hesap kitap yapıp işçilik nakliye v.s giderleri karşısında elde bir şey kalmayınca parası varsa ürününü satmaktan vazgeçiyor, parası olamayan ise mecburiyetten kar edemeden ürünü elden çıkarmak zorunda kalıyor.”

Sahil kesiminde fındığın olmadığını söyleyen Yılmaz Bindaş, “Fındık rekoltesinin ise sahadan gelen verilere göre 0-500 rakım yükseltilerinde geçtiğimiz döneme %50-60 oranında daha düşük 500-800 rakım yükseltilerde ise geçtiğimiz döneme göre %10-20 daha fazla olduğunu değerlendiriyorum. Fındık çeşidinde ise noksan olan çeşitler yağlı, palaz, kara fındık ve diğer cinsler. Fazla veren çeşidi ise çakıldak fındık olarak ön plana çıkmaktadır.”

Fiyatın 7 dolar olması gerektiğini söyleyen Bindaş, “Serbest fındık piyasasında ilk oluşan fiyatlar Ordu-Altınordu bölgesinde 70-74 TL/KG arası seyretmektedir. Önümüzdeki günlerde piyasada üreticilerin maliyetlerini karşılamayan fiyatlar nedeniyle kazanç elde etme isteği ön plana çıkacağından arzın az, talebin yüksek olduğu bir piyasanın ön plana çıkacağını ve TMO’nun açıkladığı fiyatlar ile piyasadan çok fazla fındık alamayacağını düşünüyorum. Bunun yanında dünya gıda piyasalarında iklim değişikliği etkisiyle talep yoğun bir piyasa olacağını ve bunun fındık fiyatlarına olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Gönlümden geçen fiyatlar ise kabuklu fındıkta 6-7 USD/KG civarlarıdır. Konut/fındık endeksi, araba/fındık endeksi, asgari ücret/fındık endeksi, yakıt/fındık endeksi gibi birtakım faktörlere karşısında geçtiğimiz yıllara göre fındık fiyatları çok düşük kaldı.

Bindaş son olarak,“Değerli üreticilerimize tavsiyem zor şartlar altında harmana kadar getirdiğiniz emeğinizi hemen kolayca ucuz fiyatlara vermeyin. Harman döneminde dereleri taşıran seller gibi pazara mal inerse psikolojiniz harap olur. Fiyatlar ister istemez düşük seyreder. Zaruri haller dışında gram fındık satmayınız.

Bu haber 1172 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum