Reklam

MÜJDE! 1877’DEN BERİ KONUŞULAN TAKSİM CAMİİ İBADETE AÇILDI

Elmas Ailesinin himmetiyle inşa edilen caminin açılışını CB Erdoğan yaptı. Nazım Hikmet, 1921'de bölgenin tek camisi Ağa Cami'ne: Havsalam almıyordu bu hazin hali önce

MÜJDE! 1877’DEN BERİ KONUŞULAN TAKSİM CAMİİ İBADETE AÇILDI

Elmas Ailesinin himmetiyle inşa edilen caminin açılışını CB Erdoğan yaptı. Nazım Hikmet, 1921'de bölgenin tek camisi Ağa Cami'ne: Havsalam almıyordu bu hazin hali önce

MÜJDE! 1877’DEN BERİ KONUŞULAN TAKSİM CAMİİ İBADETE AÇILDI
29 Mayıs 2021 - 00:52

Hüseyin Gökçe yazdı :

Elmas Ailesinin himmetiyle inşa edilen caminin açılışını CB Erdoğan yaptı. Nazım Hikmet, 1921'de bölgenin tek camisi Ağa Cami'ne: 
Havsalam almıyordu bu hazin hali önce
Ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce
Dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım;
Allahımın ismini daha çok candan andım.
 
dizelerini yazmıştı.
 
Demokrat Parti iktidarında Menderes, Taksim'e cami için 1952 girişimde bulundu. İkinci girişim 1960'ların ortasında yapıldı ve cami maket olarak hazır hale getirildi. 1979'da Demirel başbakanlığı döneminde bakanlar kurulu kararıyla Taksim'e cami yapılması kararlaştırıldı, ancak 12 Eylül 1980 darbesiyle karar iptal edildi.
 
1983 yılında ANAP iktidarıyla Taksim'e cami tekrar gündeme geldi. Bugün, Taksim Camisi'ni inşa ederek vakfeden Z. Altan Elmas ve kardeşlerinin (Cem Hakan Elmas, Ufuk Elmas, Atilla Elmas) İstanbul milletvekilleri babaları rahmetli Alaattin Elmas ve amcaları Hayrettin Elmas’ın dönemin Başbakanı Turgut Özal'a müracaat ederek Taksim'e cami yapma isteklerini dile getirmişti. 
 
Taksim'e cami projesi 1991 yılında iş adamı İbrahim Arslan başkanlığında kurulan Taksim Cami Kültür ve Sanat Vakfı ile yeniden gündeme geldi. 86 kişilik vakıf meclisinde Recep Tayyip Erdoğan, Vehbi Koç, Rahmi Koç, Sabri Ülker, Sakıp Sabancı, Semiha Şakir, Şarık Tara, Osman Boyner, Ekmeleddin İhsanoğlu, Kemal Ilıcak, Asım Kocabıyık, Prof. Dr. Esat Coşan, İbrahim Cevahir, Tayyar Altıkulaç, Ahmet Kabaklı, Taha Akyol, Fuat Bol, Necati Özfatura bulunuyordu.
 
Hemen harekete geçen Sanat Vakfı ve Vakıflar Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Protokol, arsayla ilgili planın düzeltilmesi için birlikte çalışılmasını ve yapılacak caminin mülkünün vakıflar müdürlüğüne bırakılmasını öngörmekteydi. 1992 yılında Vakıflar Müdürü, tekrar belediyeye planın düzeltilmesi için başvurmuş ama belediyeden cevap alamamıştı.
 
Uzun tartışmalar ve gayretler sonucu 150 yıl sonra da olsa camisine kavuşan Taksim dün çok günlerinden birini yaşadı. 
 
İkibuçuk dönüm arazi üzerine kurulan cami, dört bin kişilik kapalı alana sahip.
 
Taksim Camiine emek verenlerden biri de bir dönem vekaleten bir dönem asaleten, toplamda dokuz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan Av. Ali Müfit Gürtuna'dır. Taksim Camiinin bugünkü haliyle planlanması ve imar planına işlenmesi onun döneminde oldu. (2000 yılı olabilir.) Hiç değilse ben yazayım, dedim.
 
Bana göre, Cumhuriyet dönemin en anlamlı ve en modern teknolojiyle inşa edilen yapılarından biridir Taksim Camii. Büyük bir ihtiyacı da karşılamış oldu. Bölgedeki yoğun Müslüman nüfusa rağmen yeterli büyüklükte camii bulunmayışı yüzünden Müslümanlar, özellikle Cuma namazlarında sokak ortalarında namaz kılıyor, yerli-yabancı turistlere maskara oluyordu.
H. GÖKÇE

Bu haber 549 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum