Reklam

ROMAN TADINDA BİR ESER... GENÇLER İÇİN PEYGAMBERLER TARİHİ

ROMAN TADINDA BİR ESER. GENÇLER İÇİN PEYGAMBERLER TARİHİ

ROMAN TADINDA BİR ESER... GENÇLER İÇİN PEYGAMBERLER TARİHİ

ROMAN TADINDA BİR ESER. GENÇLER İÇİN PEYGAMBERLER TARİHİ

ROMAN TADINDA BİR ESER... GENÇLER İÇİN PEYGAMBERLER TARİHİ
26 Mayıs 2022 - 10:58



Bu kitap; sadakat ve vefayı, kardeşlik ve müsamahayı, insanları sevmeyi ve onlara ikramda bulunmayı öğrendiğim Azerbaycan halkı ve o halk uğruna şehit düşen kardeşlerimize ithaf edilmiştir.
‘’BİR DİRİLİŞ BESTESİ’’ kitabı, her ne kadar gençler için kaleme alınsa da, her yaş gurubunun zevkle okuyabileceği bir sadelik ve akıcılığa sahiptir. Millet olarak kitap okumaktan daha çok, seyretmeyi tercih ettiğimizden, kitap alacak olsak, onun yazı karakteri, sayfa dizaynı, akıcılığı ve sadeliğine meylediyoruz. Kalın hacimli  ve dip notlu kitapları her nedense tercih etmiyoruz. Çünkü okumayı sevmiyor, seyretmeden zevk alıyoruz.
Biz, bu eseri hazırlarken özellikle yukarıda vurgulamış olduğum konuları ön plana çıkararak, her kesimden her yaştan insanın roman tadında okuyabileceği bir kitap hazırlamaya çalıştık.  Özellikle genç arkadaşlarımızın isteyerek, anlayarak okuyabilecekleri ve okuduktan sonra da hafızalarında rahatlıkla yer edebilecek sadelik ve akıcılığı yakalamaya çalıştık. 
İnsanlığın gerçek manada dirilişini hazırlayan Peygamberler, zaman geçtikçe toplumların hafızalarından bir bir silinmektedir. Gerçek manada yeniden ayağa kalkmak ve yeniden bir diriliş yoluna girmek istiyorsak, peygamber hayatları bizim için yanıltmaz bir rehberdir. Müslüman milletler olarak, biz peygamberler tarihi deyip zamanla bu örnek hayatlara normal bir tarih zaviyesinden bakarak, çok büyük bir hayata düştük. Hiç olmazsa, her Müslüman Kur’an’da geçen peygamberlerin adını ve yaşadıkları hayatı temel bilgi olarak hayatına ve hafızasına kazımanın mücadelesi içinde olmalıydı. 
Bu eserin hazırlanması tamamiyle hafızalarda peygamber hayatlarının bir temelini oluşturmak ve özellikle gençlerimizin rol model aldıkları diğer unsurlar kadar hafızalarında yer etmesini sağlamaktır. Bundan dolayıdır ki, gençlerimizin alışkın oldukları ve severek okudukları kitapların akıcılığı, sadeliğine benzer bir yol izleyerek, her peygamberlerin hayatını kısa ve öz bir şekilde ele alarak, sıkmadan usandırmadan rahatlıkla hafızalarında kalabilecek bir şekle getirmeye gayret ettik. 
Bu gayeden yola çıkarak, ‘’ Peygamberler Tarihi’’ adı altında yazılan çok geniş hacimli ve teferruata dayalı olan eserlerden farklı olarak, dipnotlar, birbirinden farklı rivayetler, farklı İslami görüşlerin yerine ayetlerin ışığından faydalandık. Bugün millet olarak bütün duyguların dumura uğradığı ve İslami hayatın yozlaştırıldığı bir dönemden geçiyoruz. Yıkılan ahlak kaleleri, delik değişik edilen duygular, bitmek tükenmek bilmeyen heveslerden kurtulmak ve tekrar bir diriliş yoluna girmek istiyorsak, ilk dirilişin mimarları olan Peygamberlerin hayatlarını rol model olarak alınması gerekmektedir. Bu kitap aslında o yola atılan ilk adım olmasının yanında,  gidilecek adresin ve çalınacak kapının da konumunu göstermektedir. İnsanların, ‘Ben zaten biliyorum’ modundan kendilerini çıkarark, mutlaka bu kitabı bir başlangıç olarak okumalarını tavsiye ediyoruz. 
Kitabımız, Hz. Adem Peygamberden başlayıp, Hz. İsa (as) ile biten roman tadında bir eserdir. Yani bu tarz; okumayı sevdiren, okuduktan sonra da olayları hafızaya yerleştirme adına kolaylık sağlamaktadır. Bununla birlikte, her peygamberin hayatı kısa ve öz bir anlatımla, dipnotlar, rivayetler, şerhlerden arındırılmış sadece Kur’an ayetleriyle iç içe örgülenmiş bir motif özelliği sunmaktadır. 
Kitabımızın ilk bölümünde peygamber hayatlarına girmeden, herkesin ilgisini çekeceğine inandığımız olayları kısaca ele almayı uygun gördük. Bununla da, şu soruların cevaplarını vermeye çalıştık.
1. Hz. Adem (as)’den önce yeryüzünde hayat var mıydı?
2. Dünyada ilk yaratılan neydi?
3. Cinler ne zaman yaratıldı?
4. Şeytan meleklerin başı iken nasıl şeytanlaştı?
5. Neden Allah’a isyan etti?
6. İmtahanı kaybeden ilk ve tek melek kimdir?
7. Hz. Adem (as)’in yaratıldığı toprak nereden ve nasıl getirildi?
8. Bu toprağın özelliği neydi ve bu toprağı kim getirdi?
9. İmtahana yabancı olan melekler, ilk imtahanı kimlerle oldu?
10. Dünya, Hz. Cebrail (as)’e toprağından neden vermek istemedi?
11. Hz. Azrail (as) Hz. Adem’in toprağını kimden, nereden ve nasıl aldı? 
12. Hz. Azrail (as)’e insanların canlarını alması görevi nasıl ve neden verildi?
13. Hz. Adem’in toprağını yeryüzünden alarak Allah’a getiren melek neden cezalandırıldı?
14. İnsanlar Habil’i öldüren, katil Kabil’den mi çoğaldı? 

Evet, bu kitap bütün okuyucular için Peygamberler tarihi hakkında temel bir hafıza temeli oluşturarak, ayetler ışığında Peygamberleri tanıma fırsatı sunmaktadır. Bıkmadan, usanmadan ve zevkle okuyacağınız ve çocuklarınıza okutabileceğiniz çok güzel bir kitap olduğuna inandığım ‘’BİR DİRİLİŞ BESTESİ’’ okuyucuya bir iki kelime bile olsa bir peygamberi anlama, anlatma ve sevme imkanı sunarsa, ben kendimi bahtiyar hissedeceğim. 
Rabbim hayırlara vesile eylesin.
Kenan GÜZEL
Eğitimci-Yazar
Kitap için iletişim: [email protected]
Facebook: Kenan GÜZEL
 

Bu haber 628 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum