Reklam

ŞEHİTLER SAVAŞIR MI ?

22-23 Kasım 1915 tarihinde Bağdat üzerine ilerleyen İngiliz birlikleriyle Selman-Pak bölgesinde yapılan çok kanlı muharebelerde 45.Tümen çok ağır zaiyat vermiş Tabur ve Bölük komutanları ya şehit olmuşlar yada yaralanmışlardı. Bölüklere artık Astsubaylar komuta ediyorlardı.

ŞEHİTLER SAVAŞIR MI ?

22-23 Kasım 1915 tarihinde Bağdat üzerine ilerleyen İngiliz birlikleriyle Selman-Pak bölgesinde yapılan çok kanlı muharebelerde 45.Tümen çok ağır zaiyat vermiş Tabur ve Bölük komutanları ya şehit olmuşlar yada yaralanmışlardı. Bölüklere artık Astsubaylar komuta ediyorlardı.

ŞEHİTLER SAVAŞIR MI ?
06 Haziran 2020 - 14:20


22-23 Kasım 1915 tarihinde Bağdat üzerine ilerleyen İngiliz birlikleriyle Selman-Pak bölgesinde yapılan çok kanlı muharebelerde 45.Tümen çok ağır zaiyat vermiş Tabur ve Bölük komutanları ya şehit olmuşlar yada yaralanmışlardı. Bölüklere artık Astsubaylar komuta ediyorlardı. Bu durum karşısında morali bozulan 45.Tümen birlikleri önce 3.Alay olmak üzere karmakarışık bir halde Telüssur sırtlarındaki 2.savunma hattına doğru geri çekiliyorlardı.
45.Tümenin bu kadar çabuk çözülüşü onların güneyinde bulunan 38.Tümen birliklerinide etkiledi. Onlarda hiçbir düşman baskısı olmadan sol yanlarının açıldığı gerekçesiyle birinci hat mevzilerini terk ederek Selmanpak kasabasının hemen doğusuna çekildiler. 
Üç alay kadar olduğu tahmin edilen İngiliz süvarileri kuzeye doğru yönelerek Selman-Pak'ta kuşatma çemberini genişletmeye başladılar.  
Nurettin Paşa bu bunalımlı durumu atlatabilmek için Dicle sağ kıyısında bulunan 35.Tümenin 105.ve 103.Alaylarına kıyı değiştirirken bir yandan Guseybe’de Ordu ihtiyati olarak ayrılmış olan 44.Alayın 1.Taburu ile 9.Alayın 3. Taburu ve bir Sıhhıye bölüğünü  Binbaşı Cevat bey komutasında Deriye grubu olarak bilinen 45.Tümen birliklerinin imdadına gönderdi.
23 Kasım 1915 günü Erzurum'dan gönderilen 18.Kolordu birlikleri 2 günden beri kanlı muharebelerin yapıldığı harp meydanına ulaşmışlardı. 18.Kolordu birlikleri Selman-Pakta 45.Tümen birliklerini sarmış bir halde taarruz eden İngilizlere karşı taarruza kalktığında 45.Tümenin 2.mevzilere sığınmış olan birlikleri ile Dicle sağ kıyısından henüz gelmiş olan 105.Alay takviye kuvvetlerin geldiğini görünce Deriye yönünde karşı taarruza geçtiler. 
45.Tümenin 3.Alayının sancağı en önde giden 3.Bölükteydi.   En ön safta giden Alay sancaktarı İngilizler tarafından vurularak yaralanmış sancak muhafızları şehit olmuş, 3.Bölüğün kaybı bir anda otuzu  geçmişti. 
3. Alay taarruzunu sürdürürken en önde taarruzu yöneten 3.Bölük komutanı Yüzbaşı Hasan  ile takım komutanlarından Teğmen Ahmet şehit düştüğünde harp meydanlarında görülmemiş bir olay yaşandı. 
Bütün üst rütbeli komutanlarını 2 günden beri devam eden süngü savaşlarında şehit vermiş 3.Alay askerleri son olarak en yüksek rütbeli asker olarak Alayın komutanlığını üstlenmiş olan kahraman  Yüzbaşı Hasan ile Teğmen Ahmetin kanlı naaşlarını bir sancak gibi ellerinin üzerinde kaldırarak ‘’Allah Allah’’nidaları ile şiddetli bir hücuma geçtiler. 
Uzaktan seyredenleri gözyaşlarına boğan şehitlerin hücumuydu bu Dün akşamki süngü muharebelerinde Türk savunma hatlarının ön siperlerini ele geçirmiş olan İngiliz askerleri dün mevzilerini ele geçirdikleri askerlerin şehit komutanlarının kanlı naaşlarını bir sancak gibi  ellerinin üzerinde taşıyarak ''Allah Allah''nidalarıyla çılgın bir sel gibi üzerlerine geldiğini görünce şaşkına dönmüş bir şekilde siperlerinde çaresizçe direniyorlardı. Bir süre sonra bu çılgın sel dün akşam kaybedilen içi şehitlerle dolu mevzilere ulaşınca karşılarında parıldayan süngüleri gören İngiliz askerleri arkasına bile bakmadan kaçmaya başlamışlardı,,,

Bu haber 928 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum