Reklam

Sesimizi neden kimse duymuyor?

Bursa’nın Kirazlıyayla köyündeki maden işletme sahasına çekilen yüksek gerilim hattına karşı köylülerin direnişi sonuçsuz kaldı. Köylüler, “Tüm ülkeyi kapatanlar bir maden şirketini durduramadı” dedi.

Sesimizi neden kimse duymuyor?

Bursa’nın Kirazlıyayla köyündeki maden işletme sahasına çekilen yüksek gerilim hattına karşı köylülerin direnişi sonuçsuz kaldı. Köylüler, “Tüm ülkeyi kapatanlar bir maden şirketini durduramadı” dedi.

Sesimizi neden kimse duymuyor?
24 Mayıs 2021 - 01:39

İlayda Kaya 

Yenişehir ilçesinin Kirazlıyayla köyü arazisinde, Lübnanlı maden şirketi Meyra Madencilik’in Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında köyün içinden geçirdiği yüksek gerilim hattına karşı köylülerin direnişi sonuçsuz kaldı. Köylüler tarafından Uludağ Elektrik AŞ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davaların sonucu görülmeden 17 günlük tam kapanma sürecinde hat geçirme işlemi tamamlandı. Hayatlarının tehlikeye atıldığını söyleyen köylüler, “Sesimizi kimse duymadı. Tüm ülkeyi kapatanlar bir maden şirketini durduramadı” dedi.

Projenin iptali için açılan davaların ardından Bursa Büyükşehir Belediyesinden (BBB) ve Uludağ Elektrik A.Ş’den geçen hafta, 7 gün içinde savunma yapmaları istendi. BBB, 56 sayfalık savunma yaptı. BBB’nin savunmasında, ruhsat için gerekli kurumlardan görüş alındığına ilişkin bir ibare paylaşmaması dikkat çekti. 

Savunmanın ardından Yöre halkının avukatı Onur Cingil, Bursa İdare Mahkemesine dilekçe verdi. Dilekçede,  “56 sayfalık dilikçede ekler tarafımızdan incelendiğinde görülmektedir ki, ruhsat için gerekli kurum görüşleri alınmamış, projeye bakıldığında da proje bilimsel gerçeklere ve tekniğe uygun yapılmamıştır.  Bu sebeplerle, Dosya kapsamında, hukuka aykırılık tespit edilmekle, telafisi imkansız ve güç zararlar doğacağından acilen ve derhal yürütmenin durdurulması kararı verilmesini arz ve talep ederiz” denildi. 

 

 

Konuya ilişkin Cumhriyet’e değerlendirmelerde bulunan Cingil, “Yargı sürecini beklemeden bayramda hat geçirme işlemini tamamladılar. BBB, Yenişehir Belediye Başkanı, bürokratlar bu işe göz yumdular. Bu iş oldu bittiye getirilmeye çalışılıyor. Burada tüm süreç jandarmalar ve çevik küvetler eşliğinde yapıldı. Bu ülkenin jandarması, kaymakamı, Belediye başkanı bir şirkete boyun eğmiş olabilir ama Köylüler o özel şirketten de komutandan da daha büyük. Biz hukuki sürecimize devam edip mahkemelerde görüşmeye devam edeceğiz. 35 bin voltu yerin dibinden geçirmek akla ziyan bir durum. Yanda boş alanlar varken köyün ortasından geçirmek bir gözdağıdır. Bu köye zarar verenlerden mahkemelerde hesabını soracağız” diye konuştu.

Cumhuriyet.com.tr


Bu haber 372 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum