Reklam

SORUNLARIN KAYNAĞI PARADIR

Tarihe baktığımız zaman, savaş-katliam gibi olayların gerisinde PARA olduğu görülür. Kural değişmen bu güne kadar gelmiştir. Gerisindeki parasal nedeni bulduğunuz zaman, olay kolayca anlaşılır. Tarihte pek çok örnekleri vardır.

SORUNLARIN KAYNAĞI PARADIR

Tarihe baktığımız zaman, savaş-katliam gibi olayların gerisinde PARA olduğu görülür. Kural değişmen bu güne kadar gelmiştir. Gerisindeki parasal nedeni bulduğunuz zaman, olay kolayca anlaşılır. Tarihte pek çok örnekleri vardır.

 SORUNLARIN KAYNAĞI PARADIR
04 Ocak 2023 - 12:08

Sinasi Kara

1. TARİHTE İLK SOY KIRIMIN NEDENİ PARADIR

Fransanın Güneyinde KATHAR adında bir halk yaşıyordu. Kathar Halkı, Hristiyanlığın farklı bir mezhebini benimsemişti. Yaşadığı toprakların verimli olması onlara zenginlik getirmiş ve Kiliseleri de zenginleşmiş idi. Papa, zengin Kathar Kiliselerini kendine bağlayarak, zenginlikten pay istedi. Ancak, Katharlılar, Papanın talebine hayır dediler. Olanlar oldu. Papa, 1209 yılında, Avrupanın Kuzeyinden 30 bin kişilik Haçlı Ordusu düzenledi. Adına, ALBIGEOIS denilen Haçlılar, Kathar Halkını, çocuklar dahil kılıçtan geçirdi.
Katliamın gerekçesini Papa ''onlar sapık bir tarikattı'' diye açıklıyor. Ancak ''bebelerin günahı ne idi'' sorusuna cevap verilemedi, verilemiyor.

2. PARA DOSTLARI DÜŞMAN YAPAR

1096 yılında başlayan Haçlı seferleri sırasında, Tapınak Şövalyeleri, Papanın sağ kolu gibi hareket ediyordu. Şövalyeler, Papanın emirlerini, haçlılara iletiyor, yağmadan alınan payı, Papaya taşıyorlardı. 1200 lere gelindiğinde, Tapınak Şövalyeleri ''para havalesi yoluyla'' para kazandılar. Kazandıkları parları faiz karşılığı, Krallara ve Aristokratlara borç verdiler. Zengin oldular.
1300 lere gelindiğinde, Tapınak Şövalyeleri, AVRUPANIN FİNANSAL GÜCÜNÜ ele geçirmişlerdi. Papa, zenginlikten pay istemeye başladı. Tapınakçılar bu talebe hayır deyince olanlar oldu. Papa'nın fetvası ile borçlu Fransa Kralı, Tapınak Şövalyelerini yargıladı. 1315 yılında Tapınak Şövalyeleri illegal ilan edildi. Başkanı yakılarak idam edildi. İki kadim dostun, düşman olmasının gerisinde para yatıyor.

3. HİCRETİN NEDENİ PARA İDİ

Hz. Muhammed, 612 yılında ''Tek Tanrılı Dini, Mekkede yaymaya başlayınca'' işler karıştı. Çünkü, Mekke toprakları tarıma uygun değildi. Mekke Halkı, inanç turizmi sayesinde yaşıyordu. Kabede putlar vardı. Her yıl, belli aylarda Araplar, Kabeyi ziyaret ediyor. İçinde putlar olan Kabenin etrafında 7 kere dönüyor. Putlardan, para-güç ve sağlık diliyordu. Kabenin etrafında elbise ile dönülmesi yasak idi. Mekkeliler, gelenlere havlu kiralıyor. Hizmet ediyor ve para kazanıyordu. Hz. Muhammed tek tanırılı dini egemen kılması halinde, bu düzen bozulacaktı. Mekke ileri gelenleri, parsal düzenin bozulmasını istemediler. Hz. Muhammedi göçe zorladılar.

4. İMPARATORLUKLAR YIKILMADAN ÖNCE PARA GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR

-Türk Hakanı Attila, 452 yılında Romayı kuşattı. Şehri yağmalamak istemiyor ve düşmesini bekliyordu. Romada, para el değiştirmişti. Kilise, devletten daha çok para topluyordu. Kilisede toplanan para olduğu gibi kalıyor. Devlet ise, parayı harcamak zorundaydı. Attilayı ikna etmek için Papa Leo devreye girdi. Kilisedeki altınları getirip Attilaya verdi ve Romayı kurtardı. Roma kurtuldu ama sonu da gelmeye başladı. Zira, Parasal gücünü Kiliseye kaptırmıştı. Aradan 24 yıl geçti. Roma 476 yılında yıkıldı.
-Bizans İmparatorluğu önce parasal gücünü kaybetti. 1204 yılında, 4. Haçlı Seferi ile Bizans yağmalandı. Haçlılar, 1204 yılında Latin Devletini kurdular. Latinler 55 yıl süreyle Bizansı yağmaladı. 1259 yılında İzmit Kalı Palaiologos, Latinleri Bizanstan kovduğu zaman, geride sadece taş ve toprak kalmıştı. Zenginliğin kaybeden Bizans sürekli geriledi ve 1453 yılında, Türkler tarafından feth edildi.
-Osmanlı, yıkılmadan önce parasal egemenliğini kaybetmişti. Osmanlı, 1854 Kırım Harbi sırasında bankerlerden borç almıştı. Bunu fırsat biken bankerler, 1860 yılında Osmanlı Bankasını kurdular. Osmanlı Bankası, Osmanlı kaimelerini basıyor ve Osmanlıya faiz karşılığı borç veriyordu. Kendi parasını, faiz karşılığı borç alan Osmanlı 1881 yılında iflas etti. Borçların tahsili amacıyla, yabancı bankerlerden oluşan DÜYUNU UMUMİYE kuruldu. Düyunu Umumiye, Osmanlı egemenliği altındaki topraklarda vergi toplamaya başladı. Osmanlı, parasal egemenliğini tamamen bankerlere kaptırdı. Parsal egemenliğini kaybeden Osmanlının siyasal egemenliğinin sonlanması gecikmedi.
-İngiltere, birinci dünya savaşı yüzünden parasını tüketti. İkinci dünya savaşını bankerlerden borç alarak yaptı. Savaşları kazandı ama, parasal gücünü bankerlere kaptırdı. Bankerler, 1944 ılında Bretton Woods para anlaşması ile Doları dünya parası yaptılar. Sterline dayalı İngiliz İmparatorluğu sonlandı.
Parayı takip ediniz. Çözemeyeceğiniz olay kalmaz. Tüm sosyo-ekonomik sorunların gerisinde parasal bir neden bulunuyor.

Sinasi Kara


 

Bu haber 721 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum