Reklam

TARİHTEN BİR YAPRAK...

İNEBOLULU OLMAK AYRICALIKTIR.

TARİHTEN BİR YAPRAK...

İNEBOLULU OLMAK AYRICALIKTIR.

TARİHTEN BİR YAPRAK...
11 Şubat 2021 - 18:15

 
Yaşar Akbulut
 
97 yıl önce bugün, 11 Şubat 1924 tarihli TBMM oturumunda, İnebolu Mavnacılar Loncası'na İstiklal Savaşımıza katkılarından dolayı beyaz şeritli İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırılmıştır. ''Gözüm cephede, Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da!''
Mustafa Kemal.
Rusya'nın Batum, Tuapse ve Novorosysky limanları üzerinden, İnebolu, Trabzon ve Samsun limanlarına ama en çok İnebolu Limanı'na 36 ayda toplam 300,000 ton harp malzemesi taşındı. Kazım Karabekir önderliğinde 15. Kolordunun doğudaki zaferi sonrası mevcut savaş malzemeleri de batı cephelerine taşınmak üzere Doğu Karadeniz limanlarından deniz yolu ile İnebolu'ya getirildi.
Tüm bu yüzlerce ton malzeme kağnılarla, kadınlarımızın, ninelerimizin sırtında Ankara ya ve dahi cepheye taşındı.
İstanbul'dan İnebolu'ya kaçabilen yüzlerce gönüllü Kuvayı Milliyeci de Ankara'ya, İnebolu-Kastamonu-Çankırı-Ankara yolu ile yani İstiklal Yolu ile ulaşabildi.
İnebolu'nun bugün hatırlanmayan ruhuna şahitlik edilen günlerden biriydi. Ramazan Bayramı srasında 9 Haziran 1921 günü, Yunan savaş gemileri Kılkış ve Panter, cephane naklini durdurmak ve tüm deniz araçlarını batırmak için ilçe açıklarına geldi. Kayıkçılar gemilerden cephaneleri boşaltırken Yunan savaş gemileri ufukta göründü.
Kaymakam ile liman başkanı, mahallelere ve yakın köylere haberci salarak cephanenin bir an önce kayıklardan alınıp depolara taşınması için halkı limana çağırdı. Bu sırada Yahya Paşa Camisinde bayram namazı vaazı veren Müftü Ahmet Hamdi Efendi, çağrıları duyunca, Ey ahali, camiden çıkın ve peşime düşün, diyerek, camideki halkla birlikte sahile koştu. Çocuk, kadın, yaşlı demeden bütün halk seferber olarak kayıkların sahile çıkardığı cephaneleri tepenin arkasındaki güvenli yerlere taşıdı ve bombardımana rağmen cephaneler düşmana teslim edilmedi.

İnebolu da iskele olmadığından alargadaki gemilerden cephane sandıklarını tahliye işini İnebolulu kahraman kayıkçılar üstlenmiş, Denk kayığı adıyla bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi karaya çıkarmışlardır. İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca hem Karadenizle, hem de düşmanla mücadele etti. TBMM'nin 11 Şubat 1924 tarihli oturumunda, Milli Mücadele'ye katkılarından dolayı İnebolu Mavnacılar Loncası'na, Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırıldı.
İnebolu, İstiklal Madalyalı tek ilçemizdir aslında.
Türk'ün istiklaline, demir, barut ve kan taşıyan İstiklal yolu olmasaydı İnönüler, Sakaryalar, Dumlupınarlar, sayısız zaferler mümkün olamazdı sanırım.
Kaynak video. https://youtu.be/_mcdwPohdpY
Bir harita ve şunu diyen bir yazı 'Abana KARADENİZ Inebolu Doğanyurt KÜRE KÜREDAGLARI Bozkurt Ağlı Seydiler Devrekani KASTAMONU E80 Ihsangazi ILGAZ AĞLARI Tosya Ilgaz BOLU KÃRO (ÎN 3 LỤ DAĞLARI DAĞI) Çerkeş Atkaracalar Kurşunlu Korgun Yapraklı Eldivan ÇANKIRI Şabanözü Çubuk ANKARAO Kalecik KIRIKKALE' görseli olabilir

Bu haber 852 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum