Reklam

YAŞLANDIĞIMIZDA AYAKLARIMIZ GÜÇLÜ KALMALIDIR

Bir insan yaşlandığında saçlarının beyazlaşmasından, cildinin sarkmasından veya kırışmasından korkmamalıdır.

YAŞLANDIĞIMIZDA AYAKLARIMIZ GÜÇLÜ KALMALIDIR

Bir insan yaşlandığında saçlarının beyazlaşmasından, cildinin sarkmasından veya kırışmasından korkmamalıdır.

YAŞLANDIĞIMIZDA AYAKLARIMIZ GÜÇLÜ KALMALIDIR
05 Temmuz 2021 - 20:32

Necdet Topçuoğlu 

 
Bir insan yaşlandığında saçlarının beyazlaşmasından, cildinin sarkmasından veya kırışmasından korkmamalıdır. ABD dergisi "Prevention" tarafından belirtildiğine göre, uzun ömürlü olmanın belirtileri arasında, güçlü bacak kasları listenin başında yer almaktadır.
 
Bacaklarınızı iki hafta hareket ettirmezseniz, bacak gücünüz 10 yıl azalmaktadır.
Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, iki haftalık hareketsizlik sırasında hem yaşlı hem de genç bacak kas gücünün üçte bir oranında zayıfladığı ve bunun da 20-30 yıllık yaşlanmaya eşdeğer olduğu belirtilmektedir.
 
Bacak kasları zayıfladıkça, daha sonra rehabilitasyon egzersizleri yapılsa bile iyileşme süreci uzun zaman almaktadır. Bu nedenle yürüyüş gibi düzenli egzersiz yapmak çok önemli görülmektedir. 
 
1. Vücudun tüm basıncı bacakların üstündedir. Bacak, insan vücudunun yükünü taşıyan direk gibidir. Bir kişinin kemiklerinin ve kasların %50'si bacaklardadır. Yine insan vücudunun en büyük ve en güçlü eklem ve kemikleri de bacaklarda bulunmaktadır.
 
Güçlü kemikler, güçlü kaslar ve esnek eklemler, insan vücudundaki en önemli yükü taşıyan" Demir Üçgeni " ni oluşturmaktadır. İnsan faaliyetinin %70'i ve kişinin hayatındaki enerjinin yakılması, iki ayak tarafından yapılmaktadır. Bir insan gençken, bacakları küçük bir arabayı kaldıracak kadar güçlüdür.
 
2. Ayak, vücut hareketlerinin merkezidir. Her iki bacak insan vücudundaki sinirlerin ve kan damarlarının% 50'sine, yine içlerinden akan kanın da %50'sine sahiptir. Bacaklardaki sistem, vücudu birbirine bağlayan büyük dolaşım ağı durumundadır.
 
Sadece ayaklar sağlıklı olduğunda, kanın doğal akışı sorunsuz çalışmaktadır. Bu nedenle güçlü bacak kaslarına sahip kişilerin güçlü bir kalbe sahip olduklarını söylemek mümkündür.
 
3. İnsan da yaşlanma ayaklardan yukarıya doğru başlar. Kişi yaşlandıkça, beyin ve bacaklar arasındaki talimatların aktarılmasının doğruluğu ve hızı, o kişinin gençliğine göre azalmaktadır. Ayrıca, kemiklerdeki Kalsiyum minerali zaman geçtikçe kaybolmakta, bu da yaşlılarda kemik kırılmalarına sebep olmaktadır.
 
Yaşlılarda kemik kırılmaları, bir dizi hastalığın yanında, özellikle beyin trombozu gibi ölümcül hastalıkları kolayca tetiklemektedir. Yaşlı hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda, hastaların % 15'inin uyluk kemiği kırılmasının ardından bir yıl içinde öldükleri görülmüştür. Bacak egzersizlerinin yapılması 60 yaşından sonra bile geç değildir.
 
Ayaklar zamanla yaşlansa bile, ayak egzersizlerinin yapılması ömür boyu sürecek bir aktivitedir. İnsan sadece bacaklarını güçlendirerek yaşlanmayı geciktirebilmektedir. Bacak kaslarının sağlıklı kalması için günde en az 30-40 dakika yürüyüş yapılması faydalı görülmektedir.

Bu haber 343 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum