Reklam

EKONOMİDE DENEYİM ŞARTI VARDIR

Sn. Şinasi Kara Bey' in "EKONOMİDE DENEYİM ŞARTI VARDIR" başlıklı makalesini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

EKONOMİDE DENEYİM ŞARTI VARDIR

Sn. Şinasi Kara Bey' in "EKONOMİDE DENEYİM ŞARTI VARDIR" başlıklı makalesini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

EKONOMİDE DENEYİM ŞARTI VARDIR
14 Ekim 2021 - 10:05

Sinasi Kara

1700 lerde, dünyada egemen Altın Para Sistemi döneminde, Avrupada altın miktarının azaldığı hesaplandı. Nedeni bir türlü çözülemedi.
Çözüm getirmesi için, dönemin Matematik uzmanı Isaac Newton, Merkez Bankasının (Darphanenin) başına getirildi. Newton (1643-1727) dahi sorunu çözemedi.
Avrupanın altınları azalıyor. Azlan para miktarının yarattığı deflasyonist baskı önlenemiyordu. Altın ile birlikte gümüş paraların devreye girmesi mecburiyeti geldi. Bu kez gümüşte azalma başladı. Gümüşteki azalmayı, Çingenelere mal ettiler. Çingeneler, gümüşün hijyen özelliğini anlamışlar, gümüş kapta yemek yiyor ve gümüş biriktiriyordu. Çingeneleri, toplumdan dışladılar. Resmi makamlar, Çingelerin ellerindeki gümüşe el koyuyor. Krşı geleni cezalandırıyordu.
Altının azalma nedenini Yahudilere bağladılar. Yahudiler, alın paraları törpülüyor ve toz halde altın saklıyordu. Ellerinde, yıpranmış altın para bulunan Yahudileri idam ettiler. Bu idamlara, Newton'un da katıldığı kayıtlarda mevcut.
Gerek altın ve gerekse gümüşteki azalmanın büyüklüğü, ortaya atılan iddiaları çürütüyordu. Matematikçi Newton ''hesaplıyor'' ve fakat çözüm bulamıyordu.
Aradan geçen 2 asır sonra GERÇEK NEDEN anlaşıldı.
Çinli tacirler, Avrupaya ipekli dokuma ürünleri satıyor. Karşılığında aldıkları altın ve gümüş paraları Çine taşıyordu. Çinde kağıt para kullanılıyor. Çinli tacirler, ülkelerine götürdükleri altın ve gümüş paraları devlete teslim ediyor, karşılığında kağıt para alıyordu. Altın Çin Hazinesinde birikiyor. Piyasaya inmiyordu. Matematik olarak ifade edilen ALTIN BAŞABAŞ NOKTALARI teoremi işlemiyordu.
Ekonomi matematik bilimdir. Ancak, ekonomideki bazı konuların anlaşılmasına matematik yeterli gelmiyor. Ekonomistim diyebilmek için, ekonomi ve matematik bilgisi yanında deneyim de gerekiyor.

Şinasi Kara

Bu haber 380 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum