Reklam

FINDIK BUDAMA DÖNEMİ BAŞLADI

Teşekkürler Salıpazarı Ziraat Odası.

FINDIK BUDAMA DÖNEMİ BAŞLADI

Teşekkürler Salıpazarı Ziraat Odası.

FINDIK BUDAMA DÖNEMİ BAŞLADI
27 Ekim 2021 - 21:35



Fındıkta budama çalışmalarına vejetasyonun durduğu ve büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır.
Bölgemizde son yıllarda yaygınca görülen Dalkıran,Kokarca gibi zararlılar ve Külleme hastalığı ile daha etkin mücadelede budamanın önemi gözardı edilemez.
Budama yapılırken dip sürgün temizliğine önem verilmeli,hastalıklı dallar kesilerek fındık bahçesinden uzaklaştırılmalıdır.
Budama esnasında budama makası ve testeresi kullanılmalıdır.Kesimler tırnak bırakılmadan yapılmalı,dalcıklar budama makası ile kalın dallar testere ile kesilmeli büyük yaralar aşı macunu ile kapatılmalıdır.
Aşırı büyüme gösteren dalların birbirine girmesi önlenerek bakım, tarımsal savaş ve hasat işlemlerinin daha kolay yapılması sağlanır.
Hastalıklı, yaşlı, kuru ve ocak içlerine yönelen dal ve dalcıkların çıkarılması ile ocakların yayvan bir taç kazanması sağlanmış olur.
Ocaklar arası mesafenin en az 4.5 m. en fazla 6 m. olmasını sağlamak için gerektiğinde ocakların çıkartılması ve ocaktaki ana dal sayısının 6-8'e indirilmesi ile güneşlenme, havalanma ve bitki besin maddelerinden en iyi şekilde istifade etmesi sağlanmış olur.
Kök sürgün verme temayülü fazla olan fındıkta her yıl kök sürgün temizliği yapılmak suretiyle bunların besin maddelerini sömürmeleri önlenmiş olur.
Unutmayın ki çok dal çok fındık vermez, çok yandal çok fındık verir.
İyi ve verimli bir bahçe budaması için;

Ocaktaki dal sayısını ideal orana düşürün.

Her dalın ışıktan faydalanmasını sağlayın.

Her ocağa ideal yaşam alanını sunun.

Dalların gereğinden fazla uzamasını engelleyin.

Ocakların içini boşaltın.

Ocak içine büyüyen sürgünleri ve dalları temizleyin.

Bu haber 928 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum