Reklam

HAYATİ HAMZAOĞLU

5 Mart 1933 Tarihinde Trabzon’da doğmuştur. 1942 yılında ailesi ile birlikte İstanbul’a taşınmış Galata semtine yerleşmişlerdir. İlkokul öğreniminden sonra hayata atılarak, bir süre kunduracılık, dökümcülük, kuyumculuk gibi değişik işlerde çalıştı.

HAYATİ HAMZAOĞLU

5 Mart 1933 Tarihinde Trabzon’da doğmuştur. 1942 yılında ailesi ile birlikte İstanbul’a taşınmış Galata semtine yerleşmişlerdir. İlkokul öğreniminden sonra hayata atılarak, bir süre kunduracılık, dökümcülük, kuyumculuk gibi değişik işlerde çalıştı.

HAYATİ HAMZAOĞLU
17 Nisan 2022 - 00:32

*
“1954 yılının 29 Ekim’i. Bayram tatili olduğu için işe gitmemiştir. Arkadaşlarıyla Beyoğlu’na gezmeye çıkar. Yolda filmlerin kötü adamı Sadi Karan’la karşılaşırlar. “Bir film çekiyoruz” der, “Fiziğin çok uygun oynar mısın?” Şaşırır: “Sadi Karan’ı filmlerinden tanıyordum. Daha önce görmüşlüğüm yoktur. Ben kuyumcuda çalışıyordum o zamanlar. Sinemayla ilgim yok. ‘Oynarım’ dedim. Gittim sete oynadım. 5 tane 50 kuruş verdiler, yevmiye olarak. Parayı kabul etmedim. Bıçkın delikanlıyız. Galata’da büyüdüm ben.”
Suavi Tedü’nün 1954 senesinde çektiği Köyün Çocuğu filmidir bu. Sete gittiklerinde bir figüran eksik olduğu için ekip beklemektedir. Ne yapacağını anlatırlar. “Gittim sete oynadım” der ama filmde şöyle bir görünen figüranlardan biridir sadece. Bu durum zoruna gider. Hiç aklında yokken oyunculuk ateşi düşer içine:
“Onur meselesi yaptım. ‘Ben bu işi öğreneceğim. Bir gün bu sokaklara adımı yazdıracağım’ dedim.” 21 yaşındadır.
Daha sonra ise kötü adam tiplemelerinin ve karakter rollerinin değişilmez oyuncularından biri oldu. Sesini kullanışı, pala bıyıkları, kemerli burnu, telaşlı hali, sinirlenmesi, bıyık burması, dayak yemesi ile Türk sinemasına gerçek bir “Kötü Adam” tiplemesi kazandırdı.
İlk diyaloglu rolünü 1956 senesinde “Tuzak Oteli” isimli filmde ünlü oyuncu Neriman Köksal‘ın fedailerinden birisini canlandırdı. Daha sonra yönetmen Osman Seden‘in filmlerinde rol almaya başladı. 1957 senesinde Ayhan Işık‘ın başrolde olduğu “Bir Avuç Toprak” filmiyle seyirci karşısına çıktı.
1958 senesinde senaryosunu Sadık Şendil‘in yazdığı ve yönetmenliğini ise Osman Seden‘in üstlendiği “Altın kafes” adlı filminde Zeki Müren, Münir Özkul, Sezer Sezin, Nilüfer Aydan, Atıf Kaptan, Sadri Alışık ile birlikte oynadı. 1958 senesinde senaryosunu yine Sadık Şendil‘in yazdığı ve yine yönetmenliğini Osman Seden‘in yaptığı başrollerinde Ayhan Işık ile Belgin Doruk‘un oynadığı “Beraber Ölelim” filminde de rol aldı.
İlk defa başrol oynadığı film ise bir gangster rolü ile 1961 senesinde yapılan “Ölüm Kayalıkları” filminde Erol Taş ve Hüseyin Baradan ile beraber oynadı.
Hayati Hamzaoğlu, sinemadaki asıl yükselişini Orhan Elmas‘ın yönetmenliğini üstlendiği, yapımcılığını ise Tanju Gürsu‘nun yaptığı “Duvarların Ötesi” isimli filmde “halıcı” karakteri ile yapar. Bu filmde Belgin Doruk, Dalyan Topatan, Tanju Gürsu, Erol Taş, Ali Şen (oyuncu), Atıf Kaptan, Feridun Çölgeçen ile birlikte oynadı.
Metin Erksan‘ın Kuran’ı Kerim’in bir suresinden esinlenerek “Kadınlara iyi davranın” temasını işlediği 1968 senesi yapımı “Kuyu” filminin baş kahramanı olan Osman karakterine hayat verdi.
1968 senesinde Yılmaz Güney‘in senarist, yapımcı ve yönetmen olduğu “Seyyit Han – Toprağın Gelini” isimli filmde Yılmaz Güney, Danyal Topatan, Nebahat Çehre ile birlikte oynadı.
1969 senesinde gerçekleştirilen Adana 1. Altın Koza Film Şenliği’nde Metin Erksan‘ın yönetmenliğini yaptığı “Kuyu” adlı filminde en iyi yardımcı aktör ödülünü kazandı. 1990 senesinde senaryosunu Safa Önal‘ın yazdığı, yönetmenliğini Melih Gülgen‘in üstlendiği ve Kadir İnanır, Esin Moralıoğlu, Yaman Okay, Salih Kırmızı‘nın da oynadığı “Tatar Ramazan” filmindeki Abdurrahman Çavuş rolü ile altın koza ödülüne tekrardan layık görüldü.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, 1970 senesinde ‘Bir Çirkin Adam’ ve 1991 senesinde Abdurrahman Çavuş rolünü oynadığı ‘Tatar Ramazan Sürgün’de filmleri ile iki kez En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.
Yaşar Kemal‘in hikâyesinden esinlenerek 1975 senesinde Memduh Ün‘ün yönettiği, senaryosunu ise Ömer Lütfi Akad, Duygu Sağıroğlu ve Memduh Ün‘ün beraber hazırladıkları, başrollerde Hakan Balamir, Fatma Girik, Hayati Hamzaoğlu‘nun oynadığı “Ağrı Dağı Efsanesi” filminde ise törelere karşı gelen bir oba beyini rolüyle izleyici karşısına çıktı.
Hayati Hamzaoğlu, filmlerinin büyük çoğunluğunda, gerek köyde gerekse şehirde kanun dışı, kötü adamı canlandırdı. Arada bir tetikçi ya da mafya, bazen de çete reisi ve soyguncu olarak izleyici karşısına çıktı.
Yeşilçam’ın kötü adamı Hayati Hamzaoğlu, 15 Nisan 2000 tarihinde hayatını sürdürdüğü Antalya‘da akciğer kanseri sebebiyle ile 67 yaşında hayata veda etti.
Hayati Hamzaoğlu’nun yapmış olduğu iki evlilikten, ilk eşinden bir, ikinci eşinden bir olmak üzere iki oğlu bulunmaktadır.
RUHU ŞAD OLSUN
ÖDÜLLERİ
1969 – 1. Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Kuyu 1970 – Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Bir Çirkin Adam 1991 – Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Tatar Ramazan 1999 – Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü

Alıntı...davut bulut

Bu haber 577 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum