Reklam

II. ABDÜLHAMİT’İ REDDEDEN GÜRCÜ CARİYE

II. Abdülhamit sarayındaki hareme ve birçok eşine rağmen cariyelerinden Gürcü aslılı dünyalar güzeli birine aşık olur.

II. ABDÜLHAMİT’İ REDDEDEN GÜRCÜ CARİYE

II. Abdülhamit sarayındaki hareme ve birçok eşine rağmen cariyelerinden Gürcü aslılı dünyalar güzeli birine aşık olur.

II. ABDÜLHAMİT’İ REDDEDEN GÜRCÜ CARİYE
05 Eylül 2020 - 12:00

 Ona kendisi ile evlenmek istediğini söyler. Ancak cariye tek eşli bir evlilik düşündüğü için “Efendim, yaşadığım sürece hayatımı size feda etmeye hazırım. Sizi asla bırakmam. Ama bana dünyaları da bağışlasanız gözdeniz olmam. Çünkü benim kocam olacak kişinin yalnızca bir eşi olmalıdır. Ben onun yalnızca bana ait olmasını isterim. Aksi takdirde hiç kimse ile evlenemem.”diye cevap verir.
Padişah hemen pes etmez. Cariyeyi gözünün önünden ayırmadan tam 5 yıl önerisini ve iltifatlarını yinelemeye devam eder. Güzel Gürcü cariyeyi iltifatlara, hediyelere boğar ama inadını bir türlü kıramaz. İnatçı güzel ‘tek eşlilik’ taraftarıydı. ‘Kocamın tek eşi olmalı. Aksi halde hiç evlenmem,’ der  ve fikrini her seferinde tekrarlar.
 II. Abdülhamit sözünün dinlenmemesine kızarı. Gazabını frenleyerek, güzel cariyeye ders vermeyi planlar. Gürcü güzeli cariyeyi birisiyle evlendirmeye karar verir. Güzel bir ev satın alıp, içini dayayıp döşer. Kendisine evlilik hediyesi olarak verir. Damat adayı, - o dönemde! - yaşlı kabul edilebilecek, 45-50 yaşlarında, dini bütün, çirkin sayılabilecek memurdur. Damat adayı padişahının isteğini kırmamıştır ve gelin adayını ancak nikah esnasında görür.
 Güzel Gürcü yaşlı memur ile nikahlanır. Ancak damadın üzerine yüklenen işlerden dolayı sarayda çalışmaktadır. Dolayısıyla gerdek bir türlü olamaz. Böylece 5 gün geçer. Bu 5 gün boyunca Damat her yatsı namazından önce huzura çağırılır, sabaha kadar meşgul edilebilecek görevler uydurulup gerdek geciktirilir. 
Sultan 5 gün boyunca hala Gürcü güzelinden olumlu bir cevap beklemektedir. Beklenen cevap gelmeyince 6. Gün gerdeğe girmelerine izin verilir.
Cariyesi tarafından reddedilen padişah Sultan II.Abdülhamid. Sultan Hamid yıllar sonra bu kızı gördüğünde "Mesut musun?" diye sorar. Birkaç çocuk sahibi olan kadın "Evet, sizin lütfünüz başımın üzerindedir, bahtiyar olmaya, çocuklarımı iyi yetiştirmeye gayret ediyorum" diye cevap verir.
Not. II. Abdülhamit’in kızı Ayşe Sultan’a göre 13 eşi, diğer kaynaklara göre 16 eşi vardı.
Kaynak: “Babam Sultan Abdülhamit Saray ve Sürgün Yılları” – Emsalinur Kadınefendi’den olan kızı Şadiye Sultan 

Sedat Karadayı 

Bu haber 3914 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum