Reklam

Ortak Olurken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Önemli Nokta

Ortaklar arası gelir farkları çok olmamalı.

Ortak Olurken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Önemli Nokta

Ortaklar arası gelir farkları çok olmamalı.

Ortak Olurken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Önemli Nokta
25 Ekim 2021 - 18:12


MUSTAFA AKPINAR ŞİRKET DOKTORU

İlk başlarda bu durum sorun edilmese de daha sonra ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Genelde başarısız olan ortaklıkların birçoğu parayı ben vereyim, sen de işleri yürüt, ortak olalım şeklinde başlıyor. Daha sonra hüsranla bitiyor. Çünkü belirli bir aşamadan sonra para vermeyen para verenin gözüne batmaya başlıyor. O yüzden denklik ortaklıkların temeli.

Eşiniz, dostunuz ve en önemlisi akrabanızla mümkünse, ortak olmayın

Ortak olmak söz konusu olunca ilk akla gelen eş, dost, akraba oluyor. Ama en çok sıkıntı çıkan kısımda burası. Çünkü sıkıntılı durumlarda akrabaya kızamıyorsun, işte bir sıkıntı varsa bu eve de yansıyor. Bu yüzden bu tür ortaklıkları çok tavsiye etmiyorum.

Ortaklar birbirlerinin eksiklerini kapatabilecek kişiler olmalı.

Ortak seçerken sizle aynı özelliklere sahip kişi seçmeyin. Evlilikte ortak özellikler ne kadar önemliyse ortaklıkta da farklı özellikler o kadar önemli. Bir ortağın eksiğini diğeri giderebilmeli. Bir ortak sert ise diğeri yumuşak, biri aceleci ise diğeri sakin olmalı. Bu şekilde birbirlerinin eksiklerini tamamlar gerçek anlamda ortak olmuş, bir olmuş olurlar.

Ortaklıklığın ayrıntıları yazılı olarak belirtilmeli.

Ülkemizde bu konuda çekingen davranıyoruz. Acaba ayıp olur mu? Her şeyi kağıda döksek yanlış anlar mı diye düşünülüyor. Ama kağıda dökülmeyince daha fazla sıkıntı yaşanıyor. Çünkü netlik azalıyor. Ortaklar birbirlerinin sınırlarını ihlal etmeye başlıyorlar. Önceden kağıda yazılsa çabucak çözülecek bir konu böyle yapılmayınca büyütüldükçe büyütülebiliyor.

Ortaklar iş bölümüne sahip olmalı.

Ortaklar kendi aralarında işi paylaşmalı. Bu paylaşım esnasında herkes iyi yaptığı konuyu alırsa daha verimli sonuçlar ortaya çıkıyor. Tabii burada önemli bir detay var: Ortaklar gerektiğinde geri çekilmeyi bilmeli. Biri öne çıktığında diğeri geride durabilmeli.

Ortaklık yaparken ortaklığınıza 3. Kişileri katmayın.

Ortaklıklarda yapının kimyasını bozan önemli bir etken dışarıdan ortaklığa dahil olan, yorum yapan kişiler. Bu kişiler ortaklığın yapısına zarar veriyorlar. Bu kişiler genelde ortaklardan birisinin ailesinden birileri oluyor. O yüzden ortak olmadan bu konuyu net bir şekilde konuşun.

 Ortak olacağınız kişinin referanslarını iyi kontrol edin.

Ortak olunca eşinizden fazla ortağınızı göreceksiniz. Bu yüzden onu araştırmak, sizden önceki dönemini incelemek, tanıdıklara sormak ortaklığın daha sağlıklı bir zemine kurulmasını sağlayacaktır.

Ortaklıklar iş hayatında başarıyı olumlu ya da olumsuz önemli oranda etkileyen bir kavram. O yüzden ortaklık kurulurken dikkatli olmak, adımları sağlıklı bir şekilde atmak; hem işinizin hem de hayatınızın kalitesini önemli oranda etkiler.

Bu haber 535 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum