Reklam

YILMAZ BÜYÜKERŞEN İÇİN YAŞ RAKAMDAN İBARETTİR

Sn. Necdet Topçuoğlu Bey'in "YILMAZ BÜYÜKERŞEN İÇİN YAŞ RAKAMDAN İBARETTİR" Başlıklı makalesini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN İÇİN YAŞ RAKAMDAN İBARETTİR

Sn. Necdet Topçuoğlu Bey'in "YILMAZ BÜYÜKERŞEN İÇİN YAŞ RAKAMDAN İBARETTİR" Başlıklı makalesini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN İÇİN YAŞ RAKAMDAN İBARETTİR
16 Aralık 2023 - 22:18



Necdet Topçuoğlu

Eskişehir denilince aklıma Sevgili Yılmaz Büyükerşen Hocam gelmektedir. Anadolu'nun tozlu topraklı bir şehrini çağdaş bir kent haline getiren Yılmaz Hocamı gönülden tebrik ederim. Sayesinde Eskişehir gezilip görülmesi gereken örnek bir kent haline gelmiştir. Kanaatimce yeni seçilen Belediye Başkanları görgü bilgi edinmeleri için Eskişehir örneğini incelemeleri faydalı olur.

Sevgili Yılmaz Büyükerşen ile tanışmamız 1999 yılında olmuştur. Rahmetli Bülent Ecevit'in ara hükumeti dönemiydi ve erken seçim kararı alınmıştı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mahmut Erdir Eskişehir'e benimde gelmemi istemişti. Kendisi zaten DSP Eskişehir Milletvekiliydi. Dönemin Valisi bizi Polis Evinde misafir etmişti. 

Bakan Mahmut Erdir ve Yılmaz Büyükerşen çocukluk arkadaşıydılar. O gece bir bağlama getirdiler. Bakan Bey muhteşem bağlama çalıyordu. Ben ve Vali Bey o ortamda adeta çocuk gibi kalmıştık. Bize göre eski sayılan kuşağın meşk etmesini ve derin sohbetini zevkle dinlemiştik. Aramızda Meclisin renkli simalarından Mail Büyükerman da vardı. Kendisini Cumhurbaşkanlığına aday olmasından hatırlamak mümkündür. O tarihten sonra ne zaman Eskişehir'e gitsem Yılmaz Hocamı ziyaret etmişimdir.

Eskişehir Şeker Fabrikasını denetlediğim yıllarda, fabrika ile Belediye arasındaki sorunların çözümü için kendisinden yardım istemiştim. Her ziyaretimde asla elim boş dönmedim. Çözüm üreten akıl dolu bir insandır. Asla siyaset ayrımı yapmaz, sorunlara çözüm odaklı yaklaşırdı. Bu yönü ile de ders aldığımız bir büyüğümüz olmuştur. Bana, yazılarını okuyorum ama keşke uygulama sahasında da görev alsan diye uyarıyor.

Bir defasında beni Balmumu Heykel müzesine götürmüştü. Muhteşem bir müzeydi ve çok etkilenmiştim. Devlet büyüklerinin balmumundan yapılmış heykelleri vardı. Nasıl bulduğumu sordu. Hayran olduğumu söyleyince, aklından galiba bir şey geçiyor dedi. Eleştiriye açığım söylersen kırılmam dedi. Ben de Hocam bu müze de Rahmetli Osman Bölükbaşı'nın heykeli de olmalıydı diye söyledim. Söz bu eksiği tamamlayacağım diye söz vermişti. Bir daha gitmek kısmet olmadı. Görmeyenlere tavsiye ederim. Çok ilginç bir heykel müzesidir.

Bir ziyaretimiz sırasında Hocam sizin adınız Cumhurbaşkanı adayı olarak geçiyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz diye sormuştum. Bizim parti çok ilginçtir. Konuşurlar ama iş gerçekleştirme aşamasına gelince herkes omuz vermek yerine paçanızdan çekerler demişti. Bu parti yıldızlar topluluğudur, herkes kendisini Cumhurbaşkanlığına layık görür diye eklemişti. Haklı olduğunu düşünmüştüm.

Bu gün 15 Aralık 2023 Cumartesi, TELE 1’ de Bozkırdaki Çekirdek adlı Programda Yılmaz Hocayı görünce bir resim paylaşıp anılardan söz etmek istedim. Hoca tam bir gönül adamıdır. Bu ülkede her yurttaş Yılmaz Hocada kendisine yakın bir özellik bulabilir.

Birkaç gün önce bir dostum bana, Yılmaz Büyükerşen Hoca 87 yaşında olmasına rağmen, Belediye Başkanlığı için tekrar başvuruda bulunmuş diye söyledi. Ben de, Yılmaz Hoca müstesna bir insandır. Samimi kanaatim, yaş onun için sadece rakamdan ibarettir dedim. Hocayı tanımak yetmez, yaşamak gerekir. Sohbet ederken bilim ve tecrübe deryasında kaybolduğunuzu hissedersiniz. İçinizden, bu rüya hiç bitmese diye dua edersiniz.

Bir sohbet sırasında Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam, üstat siz Yılmaz Hoca ile bu kadar uzun ne konuştunuz diye sormuştu. Ben konuşmadım, hep dinledim dedim. Size Başkanı tarif edin diye sorsam, nasıl tanımlarsınız diye sordu. Her saniyesi bilim ve hizmet için yaşanmış bir ömür diye tanımlarım demiştim. Tanrının bazı insanları özel görevler için yarattığına inanıyorum. Sevgili Yılmaz Büyükerşen de bunlardan birisidir diye düşünüyorum. Yoksa böyle bir yaşamı tasarlamak mümkün değildir.

Bu vesile ile Yılmaz Büyükerşen Hocama sağlıklı ömürler dilerim. Kendisi örnek bir insandır. Bilim adamı, politikacı ve sanat yönüyle komple bir entelektüeldir. Türkiye bu değerinden ömrünün son saniyesine kadar faydalanmalıdır. Yılmaz Hocama en derin saygılarımı sunarım. Paylaştığım resim 2018 yılında çekilmiştir. Eskişehir Şeker Fabrikasının başarılı müdürü Sevgili Satılmış Kavuncuoğlu ile birlikte ziyaret etmiştik.

(15, Aralık, 2023-Ankara)

Bu haber 245 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum