Reklam

Makarna üreticileri durum buğdayı arz sıkıntısından endişe duyuyor

#Makarna üreticileri #durum buğdayı arz sıkıntısından endişe duyuyor.

Makarna üreticileri durum buğdayı arz sıkıntısından endişe duyuyor

#Makarna üreticileri #durum buğdayı arz sıkıntısından endişe duyuyor.

Makarna üreticileri durum buğdayı arz sıkıntısından endişe duyuyor
11 Kasım 2021 - 13:36



İtalyan makarna üreticileri, bu yaz durum buğdayı fiyat şokunun ardından önümüzdeki aylarda önemli bir arz sıkıntısından korkuyor, çünkü pazarın en büyük ihracatçı Kanada'da korkunç bir hasadı dengelemenin yolları tükeniyor.

Küresel durum ticaretinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan Kuzey Amerika ülkesinde bu yıl aşırı sıcaklık ve kuraklığın, buradaki üretimi yaklaşık 3 milyon ton azaltarak 2020 seviyelerinin yaklaşık %50 altına düşürmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün gıda fiyatları endeksi 10 yılın zirvesinde. Avrupa buğday fiyatlarının bu ay 13 yılın zirvesine ulaşmasıyla ekmek maliyeti de tırmanıyor.

Tipik olarak makarna üreticilerinin ihtiyaçlarının çoğunu karşılayan İtalya'nın yerel durum mahsulü için tahminlerin de kısa süre önce kesilmesiyle, ülkenin gıda üreticileri, özellikle niş buğday çeşidi için daha geniş pazarda kargaşaya maruz kalıyor.

Strategie Grains analisti Severine Omnes-Maisons, bazı İtalyan firmaların yerel mahsul tükendiğinde yetersiz kalma riskini ve önümüzdeki aylarda üretim kesintileri görebileceğini söyledi.

"Fiyatlar ve durum kıtlığı açısından, belki de en kötüsü gelecek."

Kanada'nın üretimi, dünya durum stokları kısmen pandemi karantinaları sırasında evde makarna istiflenmesi nedeniyle zaten altı yılın en düşük seviyesindeyken düştü.

Hasatta yaşanan aksaklıklar ve artan tedarik zinciri maliyetleri nedeniyle bu yıl birçok mahsulün fiyatlarında artış görüldü, ancak durum buğdayındaki gerilimler özellikle yoğun oldu ve ihracat fiyatları Haziran ayından bu yana neredeyse ikiye katlandı.

İtalya'nın durum mahsulünün bu yıl 2020 seviyelerini aşması bekleniyordu, ancak Avrupa Komisyonu Ekim ayında tahminini 4,3 milyondan 3,7 milyon tona indirdi ve makarna üreticilerini 2022'nin ilk yarısında bulunabilirlik konusunda endişelendirdi.

Divella makarna markasının CEO'su Vincenzo Divella, "Şu anda olduğundan daha dramatik olacak çünkü şu anda yerli buğday bulabiliyoruz" dedi. Durum buğdayında durum çok ciddi" dedi

Alıcılar bir dereceye kadar Kanada dışı arza uyum sağladı. Avustralya, bu sezon Kanada'dan sonra AB'nin en büyük ikinci durum tedarikçisi oldu. Meksika'nın Eylül ayında Cezayir'in büyük bir ithalat alımının çoğunu karşılaması bekleniyordu.

Makarnanın durumdan elde edilmesinin zorunlu olduğu zengin Avrupa ülkelerinde, fiyat artışlarının makarna talebini azaltması beklenmiyor. Ancak tüketim kalıpları gelişmekte olan ekonomilerde daha fazla değişebilir.

Kuzey Afrika'daki haneler, durum bazlı irmik ekmeğinin fiyatında yaklaşık dörtte bir oranında bir artışla karşı karşıya ve bunun yumuşak buğday ekmeğinin yaygınlığını güçlendirmesi bekleniyor. Cezayirli fırıncı Abdelaziz Bouchireb, irmik ekmeği hakkında "Maliyetleri karşılamak için fiyatları artırmaktan başka seçeneğimiz yok" dedi.

 


-Reuters

#Tarım

Bu haber 605 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum