Reklam

ORDU'NUN 3 DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI ” KAZIM TÜRKMEN “

12 Eylül askeri darbesiyle Ordu belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Kazım Türkmen’i vefatının beşinci yıl dönümünde onu bilmeyenler için tekrar hatırlamakta fayda görüyorum. Kazım Türkmen , 1942 yılı Ordu doğumluydu.

ORDU'NUN 3 DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI ” KAZIM TÜRKMEN “

12 Eylül askeri darbesiyle Ordu belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Kazım Türkmen’i vefatının beşinci yıl dönümünde onu bilmeyenler için tekrar hatırlamakta fayda görüyorum. Kazım Türkmen , 1942 yılı Ordu doğumluydu.

ORDU'NUN 3 DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI ” KAZIM TÜRKMEN “
21 Kasım 2021 - 22:08

Ankara Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulundan Makine Mühendisi olarak mezunu olmuştu.  Giresun’da YSE (Köy Hizmetleri)  İl Müdürlüğü da yapmıştı.(1977-1980),(1984-1989),(1989-1992) yılları arasında üç dönem Ordu Belediye Başkanlığı yapmıştı. 2002-2007 arasında CHP Ordu Milletvekilliği görevlerinde bulunan Kazım Türkmen 1970’li yıllarda başlayan siyasi hayatında, 2010’lu yıllara kadar, etkin ve aktif bir şekilde görevler yapmıştı. Kazım Türkmen 14 yıla yakın Ordu Belediye Başkanlığı yaptığı üç dönemde bir sürü unutulmayacak hizmetler de bulunmuş, bir Belediye Başkanı idi. 12 Eylül askeri darbesi ile Belediye Reisliği elinden alınan Kazım Türkmen boş kaldığı dönemde Belediyecilik kültürünü ve şehircilik bilgisini artırmak için Avrupa’yı dolaşmıştı. İkinci Belediye Başkanlığı döneminde uygulayarak şehrin çehresini imkanlar ölçüsünde  modernleştirmişti. 
Kazım Türkmen’in en fazla sahil kordonu boyunca yaptırdığı park, peyzaj ve kıyı düzenlemeleri  herkes tarafından beğeni almıştı. Belediye tarafından  küçük bir hastane inşa ettirip, vatandaşın hizmetine sunmuştu. Ankara’da Murat Karayalçın’ın” Batı Kent”  toplu konut projesinden esinlenerek,” Kuğu Kent” adlı toplu konut projesini heyecanla tamamlamıştı.
Bülbül deresine sel ve yağmurla gelerek, derede biriken taşlı  toprakları memba da tutması için bir tersip bendi inşa ettirmişti. Bülbül’ü pis kokudan arındırmak için dereye suni şelaleler yaptırmıştı. Civil  deresinde  açtırdığı kuyulardan borularla su getirterek  Bülbül deresine düzenli su verdirmiş, dereye akan kanalizasyonları şebekeye bağlatmış, deredeki kötü kokular, pis sular kesilmişti. 
Yeni bir Balıkhane yapmıştı. Modern ve büyük bir Otogarı Belediye olarak Yeni mahallede  onun döneminde hayata geçmişti. Halkın daha uygun  fiyatlarla ve taksitle  alışveriş yapabileceği  Belediye adına “Tansaş”  adlı, tanzim satış marketleri  açıp çalışan kesimin ve tüm emekçilerin istifadesine sunmuştur. Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu  onun döneminde oldukça gelişmiş, ülke çapında tanınmasına neden olmuştur. Toplu taşıma için Belediyeye MAN  firmasından yeni  ve modern otobüsler aldırıp, Giresun, Perşembe ve Ulubey’e kadar  vatandaşların ucuz bir şekilde gidip gelmelerini temin etmiştir.
Ordu her geçen gün büyüdükçe yeterli gelmeyen  şehir içme suyuna  için Melet ırmağında ilave yeni kuyular açtırmıştır. Melet kenarına modern bir mezbahayı yine Kazım Türkmen yaptırmıştır. Ordu’nun  eski, yeni tüm sokak ve caddelerine beton parke taşlarla döşetmiş,  ana caddeleri asfaltlamıştır. Mıdı restoranın turistik hale getirilmesi, Ayışığı düğün salonunun yapımı, Akyazı mahallesindeki mevcut boş  “Rus pazarı” açılması ve şehir içinde çeşitli alanlara otoparklar yaptırması, bir çok yere çocuk parkı, semt spor sahası yaptırması  gibi bir sürü yararlı hizmeti vardı. 
Belediye Başkanlığından sonra bir müddet Fiskobirlik Genel Müdürlüğü yapmıştı. 22 inci Dönem  Ordu Milletvekili olarak da TBMM’de  bir müddet görev  alan Kazım Türkmen  son zamanlarda partisinde siyaset yapmasına rağmen, artık yorulmuştu ve  pek ön plana çıkmıyordu. Aramızdan 5 sene önce ayrılan Kazım Türkmen  evli ve 2 çocuk babasıydı. Kazım Türkmen’e  Allah rahmet etsin. Mekânı cennet olsun. Yakınlarına bu vesileyle tekrar  sabırlar diliyorum.
Naim Güney

Bu haber 427 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum