Reklam

ŞAMANİST KIZILDERİLİLER NASIL HIRİSTİYAN OLDU

ŞAMANİST KIZILDERİLİLER NASIL HIRİSTİYAN OLDU YA DA “BEYAZ ADAMLAR” KIZILDERİLİLERİ NASIL KATLETTİ ?

ŞAMANİST KIZILDERİLİLER NASIL HIRİSTİYAN OLDU

ŞAMANİST KIZILDERİLİLER NASIL HIRİSTİYAN OLDU YA DA “BEYAZ ADAMLAR” KIZILDERİLİLERİ NASIL KATLETTİ ?

ŞAMANİST KIZILDERİLİLER NASIL HIRİSTİYAN OLDU
10 Mayıs 2020 - 18:41



Amerika kıtasının ev sahipleri olan Kızılderili halkı, yıllarca süren soykırımlarla katledilmiş; bu katliamlar 70 milyondan fazla masum insanının hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Eğer “Beyazlar”, Yerli Kızılderililerin on binlerce yıldır yaşamakta oldukları ana vatan topraklarına saldırmamış, onların büyük değer verdikleri ve hayatlarını devam ettirmeleri için büyük bir titizlikle korudukları Buffalo (Yaban Öküzü) sürülerini katletmemiş olsalardı, içme sularını kirletip, zehirlemeselerdi, Yerli Kızılderililerin “Beyazlar”dan bu kadar nefret etmeleri asırlar boyu devam etmezdi. “Beyazlar”ın Avrupa’dan gelip, Amerika dedikleri Kıta’ya ayak bastıkları 1492 yılına kadar Amerika Yerli Kızılderili kabileleri arasında, “çiçek”, “kızamık”, “boğmaca”, “frengi”, “cüzam” gibi bulaşıcı ve öldürücü hastalıkların hiç birisi yoktu ve bilinmiyordu. İngilizlerin “çiçek mikrobu” bulaştırılmış battaniyeleri Yerli Kızılderililere “hediye” olarak dağıtması sonucunda, üç ay içerisinde 250.000 den fazla Yerli hayatını kaybetmiştir. 

Bu kayıtlar Amerika’nın Federal resmi dairelerinin dosyalarında kayıtlıdır. “Beyazlar”ın Yerli Kızılderili topraklarına ayak basmasıyla Yerli Kızılderili katliamları başladı. Yerlilerin yaşayış ve yerleşim merkezleri büyük bir hızla yağma ve tahrip edildi, yakıldı, yıkıldı. Yerli Kızılderililerin mabetleri dağıtıldı, ateşe verildi. Yerli mabetlerindeki değerli mücevherler, altın ve gümüş eşyaların tamamı yağma edildi. Eritildi ve külçeler halinde Avrupa’ya nakledildi. Kabilelerin hürmet ettiği tarihi bellekler, liderler ve yaşlı kabile reisleri acımasızca öldürüldüler. 

Dünyaca ünlü nüfus uzmanlarının hesaplamalarına göre, Avrupalıkların Amerika’ya ayak basmasından sonra, 16.yüzyılın sonlarına kadar devam eden katliamlar, hastalıklar ve sürgünlerden sonra Güney ve Kuzey Amerika’da 30 milyon Yerli Kızılderili bilinçli bir şekilde yok edilmiştir. Amerika Kıtası’nda bugün ne kadar Yerli Kızılderilinin yaşadığı kesin olarak bilinmiyor. 1540 yılında Amerika Devletiyle, Yerli Kızılderili kabileleri arasında başlayan savaşlar tam 350 yıl sürer. Amerikan Topçu ve Piyade birliklerinin 29. Aralık. 1890 tarihinde Sioux (Su) Yerli Kızılderili kabilesine mensup Big Foot (Büyük Ayak) oymağının Wounded Knee (Yaralı Diz) kasabasında tamamen imha edilmesiyle sona erdi.

GERONİMO:
Bedonkohe Apaçi yerlisi olan Geronimo, New Mexico bölgesinde doğdu. Geronimo, kendi topraklarında işgalci beyazların sürgün ve katliamlarına uğrayan "Kızılderililerin intikamı" olarak mücadele verdi ve tarihe adını yazdırdı. Kızılderili lider, Amerikan hükümetine karşı savaşan son liderlerden biriydi. Apaçiler arasında ise, son savaşçıydı. Yerli halkın kahramanı Geronimo, elinden geldiği kadar "beyaz adam"dan intikam almaya çalıştı. Geronimo'ya bu nefreti yaşatan olay, 1858 yılında bir gün eve döndüğünde, eşi, annesi ve üç çocuğunun İspanyollar tarafından öldürüldüğünü görmesiydi. 

Geronimo'yu yakalayamayan süvariler, köylere saldırarak kadın ve çocuk demeden katliamlara başlamışlardı. Bunu duyan Geronimo, olanlara duyarsız kalamadı ve halkına zarar gelmemesi için 4 Eylül 1886 tarihinde Amerikan birliklerine teslim oldu. Teslim olmasının ardından tutuklanan Geronimo, son günlerinde Oklahoma'daki Fort Sill'de bir cezaevine yerleştirildi. Yaşamının geri kalanını cezaevinde geçirerek, 17 Şubat 1909 tarihinde "bir savaş mahkûmu" olarak yaşamını yitirdi. Onun teslimiyeti, eli kanlı beyaz adamın zaferi anlamına geliyordu. Böylece, son büyük Amerikalı-Yerli Savaşı sona erdi.

Avrupa’dan gelerek Yerli Kızılderili topraklarını ele geçiren “Beyazlar”ın Yerli Kızılderililerin, bir tür ŞAMANİZM’e dayalı hayat tarzını dağıttıktan sonra, katliamdan geriye kalanları zorla “Hıristiyanlaştırma” dönemi başlamıştır.

 

Bu haber 1286 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum