Reklam

DIŞ TİCARET DE VAZİYET KÖTÜ GÖRÜNÜYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "VAZİYET KÖTÜ GÖRÜNÜYOR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

DIŞ TİCARET DE VAZİYET KÖTÜ GÖRÜNÜYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "VAZİYET KÖTÜ GÖRÜNÜYOR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

DIŞ TİCARET DE VAZİYET KÖTÜ GÖRÜNÜYOR
04 Şubat 2022 - 00:09



Ocak 2022 Ayı dış ticaret rakamları açıklandı. İthalat 29 milyar dolar. İhracat 17,7 milyar dolar.  11,3 milyar dolar dış ticaret açığı var.  Rakamlar, büyük bir sorunun varlığını gösteriyor.

İthalat rakamlarındaki hakim unsur, enerjiden geliyor. 9 milyar dolar petrol ve doğal gaza ödeme yapılmış.  Ocak ayındaki tüm ihracatımızın yarısı, enerji ithalatına gitmiş. Enerji sorunu çözülmeden, cari açığın kapatılması mümkün görülmüyor.

Enerji sorununu çözmek için neler yapmamız gerekiyor?

1. Enerji yatırımlarına ağırlık vermemiz şart. Hükümetin şimdiye kadar, bu konuda ihmali olduğu görülüyor. Zira, hiç bir ülke dış ticaretten elde ettiği gelirin yarısını enerjiye ödeyemez. Ödüyorsa, orada hükümetlerin  ihmali vardır.

2. Enerji tüketiminde tasarruf etmeliyiz. Bu tasarruf soğuka karşı korunmayalım anlamına gelmez. Ancak, evlerde enerji kaybının önlenmesi mümkün. Evleri bir an önce mantolamamız gerekiyor.

3. İnşaat sektörü, enerji yutan  kara deliğe dönüştü. Çimento-seramik-demir üretiminde aşırı enerji kullanılıyor.  İnşaat sektörü, döviz üretmiyor. İnşaat sektörüne dur demenin zamanı geldi de geçiyor. 

4. Devlet ve vatandaş her kesim, daha az enerji tüketmenin ulusal bir görev olduğu bilincine varmalı. Toplu eğitime ihtiyaç var.  Söndürülen her ampülün, enerji tasarrufuna katkısı bulunuyor.

5. Hiç kimse enerji fiyatları arttı diye  söylenmesin. Aylık, 9 milyar dolar enerjiye para ödeniyor. Bir yıllık fındık ihracatından elde edilen gelir, bir haftalık enerji giderini ödemiyor.

Şinasi Kara

Bu haber 271 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum